Wednesday, October 7, 2009

Kamera!......Käy!



5.10.2010 Marjut Komulainen kävi opettamassa meille HD -kameran käyttöä. Kävimme läpi sopivat kuvakoot, kameran tekniikan, valaistuksen tarkastamisen, kamerajalustan käytön, kameran käsittelyn, alku- ja loppuvalmistelut. Jokainen kuvaaja pääsi kosketuksiin kameran kanssa. Meille jäi avuksi vielä kirjalliset kamerankäytön ohjeet ja kameran käyttöopastus dokumentoitiin koulun DD- kameralla mahdollista myöhempää kertausta varten.

Tärkeintä kuvaajan roolissa on kuitenkin kuunteleminen. Kuvaaja asettuu mahdollisimman lähelle kameraa samalle tasolle kertojan kanssa. Kuvaaja kuuntelee hiljaa kertojan tarinan ja nyökyttelee ja seuraa kiinnostuneena tarinan etenemistä. Kuulluksi tuleminen on tärkeää. Kuvan kannattaa olla puolilähikuva, jossa kertojan ajatukset vielä näkyvät kuten Marjut Komulainen kuvarajauksen osuvasti perusteli.

Lukiolaisten kesken kuvaaminen tapahtuu pareittain siten, että ensin toinen kertoo ja toinen kuvaa ja sen jälkeen osat vaituvat. Kuvaustilanteessa nauhoitetaan lisäksi pelkkää ääntä Mb3 -tiedostona koulun Zoom H2 äänittimellä. Osa ryhmäläisistä toimii dokumentoinnin parissa valokuvaten, videoiden ja äänittäen. Kuvauksiin on varattu teltan teon jälkeen 2 viikkoa.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment